
Per aquest 2025, la Federació d’Ateneus torna a convocar els Premis Ateneus, amb l’objectiu de reconèixer i premiar els projectes i activitats desenvolupats per les entitats federades que fomentin la cultura i la participació ciutadana.
Aquesta 36a edició arriba amb canvis importants que afecten tant el calendari com les categories i la seva dotació:
Canvis en el calendari
El període de presentació de candidatures s’obrirà de l’1 de setembre al 30 d’octubre de 2025, en lloc del mes de juny, com era habitual en edicions anteriors.
Nova estructura i categories de premis
Amb la finalitat de concentrar la dotació econòmica dels premiats, així com de potenciar la visibilitat i el reconeixement dels projectes guanyadors, aquesta edició distingirà un projecte en cadascuna de les següents categories:
- Millor Projecte Ateneista 2025 – Per a iniciatives innovadores que aportin valor cultural o social destacat.
- Millor Projecte d’un Ateneu en una Població Petita – Adreçat a projectes d’ateneus situats en municipis de menys de 10.000 habitants que contribueixin a la dinamització del territori.
- Treball en Xarxa – Per a projectes que promoguin la col·laboració entre ateneus o amb altres entitats del territori.
Altres reconeixements
A banda de les categories obertes a candidatura, es mantindrà la concessió del Premi Honorífic, destinat a una persona, entitat o institució relacionada d’alguna manera amb el món ateneista que hagi destacat en el seu treball en l’àmbit cívic, cultural o artístic del nostre país. Aquesta distinció, instaurada l’any 2021, ja ha estat atorgada a figures com Josep Maria Pou, La Cubana, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i l’Acadèmia del Cinema en Català.
Finalment, durant la gala dels Premis Ateneus —prevista per a finals de 2025— també es lliurarà la Beca Protegim, impulsada per la Federació, Protegim i la Fundació La Roda, a un projecte de cultura popular inclusiva.