GUARDONATS 34a EDICIÓ 2023
Comunicació associativa
Primer premi: La Lliga Comercial, Industrial i Agrícola (Capellades) amb el projecte ‘FEM ATENEU’
El projecte engloba tots els objectius i accions que s’han dut a terme en el Pla de Comunicació 2022- 2023; un pla global i transversal, que ha tingut en compte l’estratègia general de La Lliga i tots els aspectes comunicatius d’aquesta, amb uns objectius molt concrets, quantificables, i sobretot, realistes i assequibles.
Un projecte gestionat íntegrament per persones voluntàries, amb una comissió que ha sabut integrar la comunicació dins del funcionament ordinari de l’entitat.
Segon premi: Centre Moral d’Arenys de Munt amb el projecte ‘ELS CURSOS DEL CENTRE’
Una campanya comunicativa enfocada a donar a conèixer tota l’oferta de cursos que, a partir de l’octubre, s’inicien a l’entitat. Aquesta campanya té com a objectiu principal atraure el públic jove, per això es desenvolupa mitjançant un estil juvenil, divertit i amb un look & feel en tendència. S’utilitzen missatges clars i curts, que interpel·len a l’espectador de la campanya fent-li preguntes directes, com ara: Coneixes els cursos del Centre? Vols fer teatre? Vols aprendre a jugar a escacs?
Tercer premi: Cercle Català de Madrid amb el projecte ‘EMISSORA DE RÀDIO CERCLE CATALÀ DE MADRID EN COL·LABORACIÓ AMB RAB RÀDIO’
Producció de dos programes de ràdio i dels pòdcasts derivats, en col·laboració amb RAB Ràdio (Ràdio Amèrica Barcelona, la Ràdio de la Catalunya Exterior), amb l’objectiu de teixir xarxes amb la Catalunya exterior d’arreu del món, tot fent que els Casals i els catalans de la diàspora posin en comú projectes i preocupacions, i que a Catalunya es conegui i valori l’esforç que fan els catalans i catalanes de l’exterior.
Comunicació associativa
Creativitat artística
Primer premi: Casal del Conflent amb el projecte ‘KAMISHIBAIS AL CONFLENT: PONTS DE PAPER, PARAULES I TRADICIONS CATALANES’.
Recopilació de llegendes del Canigó, el Conflent i la Catalunya Nord de tradició oral, explicades per gent gran del territori a través de tres contes Kamishibais —petits teatres de fusta, amb il·lustracions impreses en làmines de paper, de tradició japonesa—.
Aquests Kamishibais, els únics editats en català del món, han estat il·lustrats per joves artistes, amb l’ús d’intel·ligència artificial.
Segon premi: Associació de Cultura del Comú de Particulars (La Pobla de Segur) amb el projecte ‘DANSA CONTEMPORÀNIA I SALUT MENTAL’.
Projecció del documental Dancing Madness (Bailar la locura), dirigit per Marta Espar i Maiol Virgili, i protagonitzat per les ballarines Amaiur Luluaga, Montse Àlvarez i Clàudia Gómez, i tres dones diagnosticades amb un trastorn mental, que se centra en el procés de creació de la peça de dansa J-AhO!; qui està boig tu o jo?. La bona acollida del documental, que va anar acompanyat d’un col·loqui posterior, va encoratjar l’entitat a programar la peça a l’agost, i acompanyar-la també d’una xerrada en acabar.
Ambdues accions van permetre portar per primera vegada a la Pobla la dansa contemporània, cosa que no s’havia fet mai. Aquest acostament territorial de la temàtica, va portar que moltes persones interessades amb la dansa, l’art, la salut mental, el cinema i la fotografia assistissin a dos actes que les interpel·laven, i dels quals normalment no troben opcions properes.
Tercer premi: Ateneu de la Vall de Llémena (Cartellà) amb el projecte ‘#llemenart – 1a TROBADA D’ARTISTES DE LA VALL DE LLÉMENA’.
Esdeveniment que acollia més de trenta artistes de la Vall de Llémena per celebrar el Dia de l’Art. Una diada oberta al públic que va comptar amb una mostra col·lectiva; diversos tallers i demostracions obertes al públic de disciplines tan diverses com talla amb serra mecànica, graffiti, ceràmica o macramé; recitals; actuacions musicals i una petita fira (Art km 0), amb obres d’alguns dels artistes participants.
La majoria d’artistes participants no es coneixien entre ells i la trobada va propiciar la creació de sinergies i de relacions interdisciplinàries, així com el naixement del grup d’artistes Llemenart, que donarà veu a les necessitats d’aquest col·lectiu al territori.
Creativitat artística
Premi Jove. Memorial Ricard Julià
Modalitat Jove, proposa!
Primer premi: Ateneu l’Aliança (Lliçà d’Amunt) amb el projecte ‘LLIKSOUND’.
Festival de bandes emergents, amb la programació de gairebé 20 concerts a la sala de l’ateneu. Un exemple d’una iniciativa apassionada impulsada per joves, que promou la creativitat, l’art i la col·laboració entre les generacions, i que crea oportunitats per als músics emergents.
Per la temporada 2023/24, s’oferirà un concert mensual que inclourà un mínim de 3 actuacions destacades per a cada concert. A més, s’organitzarà La nit del trap, que reunirà prop d’una desena de grups joves d’aquest gènere musical, en una experiència que s’estendrà a més de 8 hores seguides.
Modalitat Jove, proposa!
Segon premi: El Centre (Llorenç del Penedès) amb el projecte ‘MATINALS INFANTILS’.
Creació de tres espectacles, dirigits al públic familiar, que al llarg de tres diumenges desenvolupa una història, creada especialment per l’ocasió, amb un rerefons educatiu. Per acompanyar la història, s’adapten les lletres de cançons conegudes i es graven per poder-les representar.
L’activitat està íntegrament organitzada, executada i realitzada per joves d’entre 15 i 22 anys. Al llarg del procés, pensen jocs per ser realitzats dalt d’un escenari, confeccionar el material necessari per dur-los a terme, així com els decorats i bona part del vestuari, i escriure i treballar la representació de la història i l’execució de les cançons.
Modalitat Temps lliure i valors
Primer premi: Associació el Casal Cultural d’Olesa (Olesa de Montserrat) amb el projecte ‘COMISSIÓ ESCOLA: UNA PERSPECTIVA DE L’EDUCACIÓ I EL LLEURE A TRAVÉS DE LES ARTS’.
La Comissió Escola, formada per joves sòcies d’El Casal, organitza i coordina activitats educatives no formals a l’espai d’El Casal d’Olesa. Durant el darrer curs, s’han ofert píndoles-tallers mensuals de diferents disciplines artístiques o d’educació en el lleure, per promoure la creativitat i les relacions interpersonals.
Els tallers inclouen, a més de les propostes mensuals, organitzades en col·laboració amb entitats del municipi i professionals locals especialitzats, el curs de teatre i el curs trimestral d’escenografia.
Modalitat Temps lliure i valors
Segon premi: Lluïsos de Gràcia (Barcelona) amb el projecte ‘CASAL D’ESTIU DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL’.
El casal d’estiu és una oferta de lleure destinada a públic infantil, entre 3 i 9 anys, durant les vacances escolars d’estiu, amb l’organització de jocs, gimcanes, manualitats i un llarg etcètera de clàssiques activitats d’un casal.
Els Lluïsos, amb una aposta ferma de preservar els valors de la cultura popular i tradicional i de crear teixit associatiu amb les entitats del barri, dedica el seu eix temàtic a donar a conèixer les manifestacions culturals i populars de la vila de Gràcia, amb tallers de bastoners, sardanes, percussió i castellers, així com sortides als espais culturals de la vila, com l’espai Albert Musons, la casa de la cultura popular La Violeta, la seu del Districte i diverses parròquies de la vila on estan guardades elements de l’imaginari festiu (Gegants, Dracs, Àliga i el Lleó).
Premi Jove. Memorial Ricard Julià
Treball en xarxa
Primer premi: Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià (Barcelona) amb el projecte ‘10 ANYS DEL TRIANGLE INCLUSIU’.
Projecte que, mitjançant les arts escèniques, posa en contacte joves adolescents amb persones adultes en risc d’exclusió social, per trencar estereotips. En 12 sessions de 2 hores cadascuna, preparen una petita obra de creació pròpia, amb una monitora especialitzada en teatre de l’oprimit, que presenten al públic amb un col·loqui obert en acabar.
L’activitat està consolidada i arrelada al barri, ja que hi participen les entitats socials locals Centre Assís, Centre collida de Sant Joan de Déu, Centre d’Higiene Mental de Les Corts, CEAR, Fundació Putxet, La Llavor, Fundació Kirikú, Fundació Boscana i Fundació Maria Raventós.
Segon premi: Ateneu Santcugatenc (Sant Cugat del Vallès) amb el projecte ‘”NO HO LLENCIS!” CAMPANYA CONTRA EL MALBARATAMENT ALIMENTARI’.
L’EcoAteneu, la secció de l’Ateneu Santcugatenc, ha iniciat una campanya per dotar d’eines a la població, perquè pugui implementar en el seu dia a dia una compra i una cuina responsable, de proximitat, de temporada i d’aprofitament.
Aquesta campanya ha inclòs tres activitats en el marc de la celebració del Dia internacional de la conscienciació de les pèrdues i el malbaratament alimentari — una taula rodona sobre experiències contra el malbaratament alimentari, un taller obert i gratuït de tècniques d’aprofitament alimentari i una visita oberta als Horts urbans de l’Ateneu —, així com 10 tallers de cuina d’aprofitament, que s’han dut a terme al llarg de l’any.
Tercer premi: Societat Unió l’Argentera (L’Argentera) amb el projecte ‘LA MÚSICA I EL BALL A L’ARGENTERA: PROJECTE DE RECUPERACIÓ DEL PATRIMONI MUSICAL DEL POBLE’.
Fa dos anys, el grup de voluntaris de l’Argentera que va engegar el projecte «Quan la carretera no estava asfaltada: Memòria de les padrines i els padrins de l’Argentera», va iniciar una col·laboració amb la Societat Unió l’Argentera per recollir, mitjançant entrevistes, els records i memòries de la gent gran del poble.
La finalitat del projecte era crear un fons documental sonor, escrit i d’imatge, que reflectís com era la vida quotidiana de l’Argentera poble durant la primera meitat del segle XX.
En aquestes entrevistes van aflorar diferents aspectes musicals i de ball del municipi, i va sorgir la iniciativa «La música i el ball a l’Argentera: Projecte de recuperació del patrimoni musical del poble», que crearia un grup d’estudi i recuperació del patrimoni musical local.
Els voluntaris i voluntàries d’ambdós projectes s’han agrupat dins l’entitat Pècol, Associació Cultural de l’Argentera, i segueixen col·laborant estretament amb la Societat Unió l’Argentera.
Treball en xarxa
Foment de la participació
Primer premi: La Llançadora, Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central (Sallent, Navàs i Gironella) amb el projecte ‘ESPECTACLE FIBLADES’.
Fiblades és un espectacle que posa el cos i el moviment a disposició de la història, i que està representat per dansaires de tres esbarts: Esbart Sant Jordi de Gironella, Esbart Dansajove de Navàs i Esbart Vila de Sallent, que junts formen La Llançadora, Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central.
L’espectacle s’inspira en la situació de la dona en les antigues colònies tèxtils. Parla del que ens uneix, del llegat de les colònies i el tèxtil de les tres poblacions que ha marcat la història del patrimoni català.
Foment de la participació
Premi Honorífic 2023
Premi: A la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals
Per la seva vocació de servei públic a tot el territori català i per tenir en compte l’essencialitat de les associacions socioculturals catalanes, especialment dels ateneus. La bona sintonia entre la CCMA i la Federació d’Ateneus s’ha fet palesa amb la participació de la FAC a la Comissió de Cultura i Llengua de la Corporació, i també arran de la recent signatura d’un conveni de col·laboració entre ambdues institucions. A més, es dona la feliç coincidència que tant la CCMA com la Federació d’Ateneus commemoren enguany el seu 40è aniversari.