Al juliol us vam presentar la nova secció de la web Premis Ateneus, coneix les categories, una oportunitat per a descobrir els projectes guanyadors d’edicions anteriors. Aquesta setmana us presentem la categoria “Creativitat artística“, que premia qualsevol activitat artística programada en una entitat federada que destaqui per la seva qualitat, originalitat i repercussió, així com la trajectòria del grup que l’executa. Enguany, es poden presentar totes aquelles activitats realitzades entre l’1 de setembre de 2020 i el 30 de setembre de 2021.

En representació de les entitats, hem parlat amb:

  • La Gemma Bonet, del Casal Popular de Vilassar de Dalt, ateneu guanyador del 1r premi l’any 2020 pel projecte Vilassar balla, un espectacle que unia professionals de la dansa i personalitats del municipi, com l’alcaldessa, el forner, el mecànic o la professora de música, en parelles de ball singulars.
  • La Rosa Sánchez, de la Societat Cultural i Recreativa la Verbena de Sant Joan de Vilatorrada, guardonada amb el 2n premi 2020 pel curtmetrage original M una altra Mirada.
  • En Jordi Guillaumes, d’Els Xulius, Centre Social Ribetà de Sant Pere de Ribes, ateneu guanyador del 3r premi 2020 pel projecte Monoclip, un concurs de nous talents en el camp de la realització de videoclips. Es tracta d’un certamen que poden afirmar que, en tres anys, s’ha convertit en l’espai de referència del sector a nivell espanyol. A l’edició en curs han superat ja els 200 videoclips presentats.
  • L’Òscar Cabra, de l’Associació Cultural Esplai de l’Ametlla de Merola, entitat guardonada amb el 1r premi l’any 2019 per l’Enregistrament CD de la música popular de l’Ametlla de MerolaEl projecte consistia en l’edició d’un CD amb les músiques tradicionals de la Festa Major de l’Ametlla de Merola (Ball de Cascavells, Ball de Nans, Ball del Gegantó, Ball de Gegants, Sardana “La Festa Major de l’Ametlla de Merola”) interpretades per la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona.

Tots quatre coincideixen que van presentar candidatura perquè creien en la innovació i originalitat dels seus projectes. En aquest sentit la Rosa, en Jordi i l’Òscar destaquen el grau de professionalitat que requerien les seves propostes. “Per nosaltres fer una gravació professional de les músiques de la nostra Festa Major i poder-les immortalitzar en una edició de 500 CD’s va representar tot un repte que mai abans se’ns havia acudit“, comenta l’Òscar.

La Gemma, però, diu que al Casal Popular els va encoratjar presentar-se als Premis Ateneus per l’acollida del públic: “Vam haver de prorrogar diverses vegades“, afirma. Per a ells, la recepció del Premi els va aportar, a més, altres avantatges: “Vam començar a notar que teníem més projecció cap a fora. Vam començar a sortir més sovint a les xarxes de la FAC i a les d’altres ateneus. També vam notar que augmentava la difusió i el presitgi al Maresme“.

Sigui com sigui, la dotació econòmica del premi és molt important per als ateneus, ja que els permet invertir-la tant a finançar el projecte, com és el cas de l’Associació Cultural Esplai; com en engegar projectes nous o de renovació dels ateneus, cosa que ha estat possible a La Verbena i al Casal Popular; com a “tapar forats”. En Jordi explica que aquest va ser el cas d’Els Xulius: “Realment només volíem alleugerir a l’entitat la despesa que fa en el seu suport incondicional al projecte MONOCLIP; el fet de creure-hi i posar als pressupostos generals una activitat econòmicament deficitària. De totes maneres i sincerament, aquest any hem incorporat una nova categoria de videoclips d’animació, o sigui que realment, els diners, diguem que no han estat gaire estona a caixa“.

En preguntar-los què dirien a un ateneu que estigui pensant a presentar-se, la resposta ha estat unànime: “Que no s’ho pensin gens!“. A la qual la Rosa afegeix: “Els projectes són més bonics compatits. Ens enriqueixen a tots i totes“.

En Jordi, va deixar la següent reflexió per acabar l’entrevista: “Als ateneus ho fem tot amb imaginació, empenta, amor i treball en equip.  Malgrat que no esperem res a canvi, tots hem de gaudir que un dia o altre ens reconeguin aquests valors que compartim la gran família dels Ateneus catalans“.

 

Més informació sobre l’edició d’enguany a: https://www.ateneus.cat/premisateneus/

Llegeix aquí l’article Premis Ateneus, coneix les categories: “Comunicació associativa”.