Després de conèixer les categories dels Premis Ateneus amb profunditat al llarg de les darreres setmanes, és el moment de parlar del jurat.

Com es trien les persones membres del jurat?

El jurat dels Premis Ateneus és imparcial i està format per tres persones vinculades al món associatiu cultural català, escollides per la Federació d’Ateneus. Al llarg dels darrers anys s’han escollit persones que, d’alguna manera, han estat vinculades a la FAC, però que en el moment que han estat jurat no hi tenien relació directe. Sigui com sigui, sempre s’han triat persones vinculades directament al sector cultural, a la comunicació cultural o a l’associacionisme, formant grups diversos amb coneixement especialitzat relacionat amb la cultura de base. En un passat, havíen estat membres del jurat persones provinents dels Departaments de Treball, Cultura i Juventut de la Generalitat.

 

Com funciona el procès de tria dels ateneus guanyadors?

Normalment, un cop tancat el període de recepció de sol·licituds, s’envien les candidatures al jurat perquè les valori de manera individual i les puntui segons els criteris de valoració de les bases de cada edició. Després, es du a terme una reunió conjunta on es posen les valoracions en comú i es tria als projectes guanyadors.

 

Què té en compte, a més a més, el jurat?

El jurat entén que la realitat dels ateneus és diversa i que aquesta diversitat també influeix a l‘impacte territorial de l’entorn de cada entitat. Tots els ateneus són igual d’importants per a la Federació, des del més petit al racó més remot de Catalunya, fins el més gran d’una gran ciutat. Cada projecte és únic i es du a terme des de la il·lusió i l’esforç del voluntariat, i per aquest motiu es mereix el reconeixement del jurat. Aquesta, en definitiva, és la raó de ser dels Premis Ateneus.

 

Quan s’anuncien els membres del jurat?

Els membres del jurat es mantenen en l’anonimat fins a la gala d’entrega de premis, que és quan s’anuncia qui són.

 

Coneix els jurat de la 31ena edició

En l’edició de l’any 2020, el jurat estava format per la Carme Canet, en Joan Ballart i la Cristina Curto. La Carme és presentadora del programa d’arts escèniques Entre caixes d’iCat FM i ha estat vinculada al món de l’associacionisme com a monitora de lleure, actiriu de diverses companyies de teatre amateur, cantant de la coral Arpegi, gegantera dels Gegants de les Colònies Jordi Turull, creadora del grup de teatre Xalest de la Parròquia de Sant Miquel dels Sants i sòcia del Centre Moral i Cultural del Poblenou des de fa 25 anys. En Joan ha estat tècnic de la Federació d’Ateneus i ha fet teatretabals i esport a diferents entitats populars. La Cristina és educadora social de professió i fa 7 anys que es dedica al foment de la participació ciutadana i del voluntariat en una entitat del tercer sector. Des de petita, ha participat de l’associacionisme a través de Minyons Escoltes, els Castellers de Gràcia i la Coral del Cercle Catòlic de Gràcia, entre d’altres.