GUARDONATS 33A EDICIÓ 2022
Comunicació associativa
Primer premi: Teatre de La Peni (Molins de Rei): amb el projecte “La Peni…Cal!”
Estratègia global de comunicació, sent punta de llança de la modernització i renovació de l’entitat, amb l’objectiu d’apropar-la als diferents segments de població de la vila per tal ampliar el públic objectiu, tot arribant a nous públics diferents als que tradicionalment acollia l’entitat.
.
Segon premi: El Circol (Badalona): amb el projecte “El Círcol no és de ningú”
Amb l’objectiu d’obrir l’activitat de l’entitat a tothom, generar interès i simpatia en gent que escapi dels socis i el seu entorn, i apel·lar la gent jove i els ciutadans dels barris de Badalona més allunyats del centre, s’ha redefinit l’estratègia comunicativa de l’ateneu.
Tercer premi: El Centre (Llorenç del Penedès): amb el projecte “Millora de la comunicació associativa del Centre”
L’ateneu El Centre de Llorenç del Penedès ha impulsat durant aquest darrer any un projecte de millora comunicativa per fer arribar la seva raó de ser i els seus objectius de compartir cultura i vida amb més persones. L’objectiu d’aquest projecte ha estat el de crear diferents estratègies per millorar la comunicació amb les persones associades, creant un model de comunicació més obert, proper i inclusiu per tal d’arribar a més gent i fomentar la participació a les xarxes perquè reverteixi en el dia a dia de l’ateneu.
Comunicació associativa
Creativitat artística
Primer premi: Centre Cultural i Recreatiu (Pineda de Mar): amb el projecte “The Pastorets, el musical”
Reconversió d’un clàssic de la cultura popular com els Pastorets en un musical innovador, modern, dinàmic i divertit, tot aconseguint una forta implicació de la massa social i una gran repercussió i èxit de públic.
.
Segon premi: Orfeó Badaloní (Badalona): amb el projecte “Cent anys i un dia”
“Cent anys i un dia” és un recorregut de la vida particular d’una de tantes dones que han estat la part més activa en totes les associacions culturals catalanes, per efectes demogràfics de les guerres i per el seu tarannà emprenedor. Un recorregut emotiu per la història dels Ateneus i Entitats que han estat la vertebració de la vida cultural de la nostra societat des de el passat segle XIX, creació amb text i música de Marc Sambola on hi tenen cabuda totes les arts escèniques, al servei d’un relat dels moments històrics que es succeeixen i que fan arribar aflorar al públic més adult sentiments retrobats que han viscut directament o que han conegut per part dels seus progenitors
Tercer premi: Ateneu Santcugatenc (Sant Cugat del Vallès): amb el projecte “Teatre d’intercanvi social”
Una activitat dins la programació habitual de l’Ateneu i on els principals participants són persones de l’Espai de lleure, el Club Social per a persones amb Transtorn Mental Sever (TMS) que acollim a l’Ateneu Santcugatenc. Aquesta activitat en concret és una activitat de contacte social i està oberta a noves incorporacions de persones compromeses amb els nostres valors socials com a entitat. És un espai en què es comparteixen experiències teatrals amb persones amb i sense malaltia mental.
Creativitat artística
Jove, proposa!
Primer premi: Ateneu Barcelonès (Barcelona): amb el projecte “Cafè Continental, tertúlia jove”
«Cafè Continental», tertúlia jove de l’Ateneu Barcelonès, vol esdevenir el punt de trobada cultural obert, interdisciplinari i transversal dels joves de Barcelona (18-30 anys). Recuperar l’esperit obert de les tertúlies històriques de l’Ateneu, tot rejovenint la base social del mateix.
.
Jove! proposa
Treball en xarxa
Primer premi: Associació Núria Social (Olot): amb el projecte “L’ULL VIU, cinema social al Núria”
L’ULL VIU és un cicle de cinema social organitzat per l’Associació Núria Social en col·laboració amb el Terra Gollut Film Festival i una varietat d’entitats i projectes locals. La idea d’aquest cicle és interconnectar i donar visibilitat a projectes i entitats locals a través de generar espais de trobada i de posar a debat temes que s’estan treballant desde el propi territori a través de l’experiència audiovisual i el cinefòrum posterior.
.
Accèssit: Societat Cultural i Esportiva La Lira (Barcelona): amb el projecte “Fem Xarxa!”
El projecte vol posar l’equip tècnic i els espais de l’entitat a disposició de la xarxa associativa del barri i el districte, promocionant, gratuïtament, els recursos formatius, d’assessorament i de suport a la gestió quotidiana de les entitats d’acord amb les necessitats del Districte i transformar-se en un espai de referència al territori.
Treball en xarxa
Foment de la participació
Primer premi: Associació d’Agitació Cultural de Ponent La Baula (Lleida): amb el projecte “Cicle “Memòria 2N””
El cicle “Memòria 2N” pretén recuperar la memòria històrica de la ciutat de Lleida, tot dignificant les víctimes del franquisme i de la repressió. L’Associació d’Agitació Cultural de Ponent la Baula treballa, en aquest cicle, conjuntament amb 11 entitats més de la ciutat.
Segon premi: TEDxReus (Reus): amb el projecte “TEDxReus ‘I ara, què?’”
El TEDxReus és un esdeveniment anual que busca convidar a la reflexió i el debat mitjançant breus ponències d’experts i expertes de tota mena d’àrees del coneixement. L’edició 2022 “I ara, què?” s’ha centrat en el futur i els moments de canvi, aportant visions sobre els processos de transformació als que les persones estem abocades constantment i que amb la pandèmia de la COVID-19 s’han vist accentuades.
Tercer premi: Aprenem Autisme Associació (Barcelona): amb el projecte “#Aprencadadia – Connecta’t al blau”
L’objectiu principal d’aquesta campanya és sensibilitzar i donar visibilitat a les persones amb autisme per trencar mites i estereotips que hi ha al voltant del trastorn, alhora que promovem els drets i la igualtat d’oportunitats del col·lectiu i de les seves famílies.
Foment de la participació
Premi honorífic 2022
Premi: A l’Acadèmia del Cinema Català, per la seva trajectoria
Per a aquesta segona edició del Premi Honorífic, que neix amb l’objectiu de donar valor a entitats, institucions o persones relacionades d’alguna manera amb el món ateneístic i que han destacat en la seva tasca en l’àmbit comunitari, cívic, cultural o artístic, s’ha escollit a l’Acadèmia del Cinema Català. El guardó vol reconèixer la seva tasca a l’hora d’acostar les produccions catalanes al territori a través del Cicle Gaudí, una xarxa de la qual en formen part 20 ateneus d’arreu del país. El premi també pretén posar en valor els èxits que diverses produccions catalanes han aconseguit durant aquest darrer any.