GUARDONATS DEL DARRER ANY
Comunicació associativa
Primer premi: Associació Núria Social (Olot): amb el projecte “Comunicació de la dinamització sociocultural del Núria Social”
Estratègia global de comunicació en plena situació de crisi sanitària, donant a conèixer les propostes artístiques i culturals de l’entitat i intercanviant cultura de forma regular i segura des d’un enfocament popular i participatiu.
Segon premi: Centre Obrer Instructiu d’Unió Republicana (Cervera): amb el projecte “Podcast: “Botiflers””
Un projecte de podcast quinzenal des d’on es busca informar i entretenir amb un contingut d’esperit local fet des d’una mirada global. Comunicació independent i autoproduïda.
Tercer premi: Ateneu Santfeliuenc (Sant Feliu de Llobregat): amb el projecte “Noves estratègies per a la comunicació en pandèmia”
Actualització tècnica del web i redisseny que fa més visual i atractiu el contingut. El web de l’Ateneu té com a objectius comunicar de manera fàcil i clara què és l’Ateneu i l’activitat que realitza. A més de ser un espai de comunicació per als socis i la ciutadania en general.
Comunicació associativa
Creativitat artística
Primer premi: Patronat de la Catequística (Figueres): amb el projecte “66Butaques: acció cultural”
El cicle 66Butaques és un projecte de programació musical estable i de qualitat que durant tot l’any posa la música al centre en un format que apropa diversos estils musicals minoritaris que generen una relació públic-artista més íntima en un espai de coneixement i intercanvi profitós per tothom.
Segon premi: Ateneu Espluga Viva (Esplugues de Llobregat): amb el projecte “La glosada popular d’Esplugues de Llobregat, la Millor Glosada dels Països Catalans”
Una trobada de cant improvisat dins del marc del Festival de música tradicional d’Esplugues “Arrela’t 2020”. La glosa és un gènere ancestral en totes les cultures que a casa nostra va anar desapareixent.
Tercer premi: Casal Societat La Principal (Vilafranca del Penedès): amb el projecte “VAAC – Vilafranca Aparador d’Art Contemporani”
Projecte amb la voluntat de dinamitzar els locals comercials que havien quedat sense activitat al centre de Vilafranca arran de la pandemia, i fer-ho mitjançant l’art contemporani. Els aparadors il·luminats van recuperar les mirades perdudes, descobrint rere el vidre de la botiga obres d’art que els impactaven i interpel·laven.
Creativitat artística
Jove, proposa!
Primer premi: Lluïsos d’Horta (Barcelona): amb el projecte “Comissió Lila”
La Comissió Lila pretén ser un instrument de gestió que permeti treballar a l’entitat des d’una perspectiva de gènere i amb dinàmiques inclusives, qüestionant i fent autocrítica de les dinàmiques internes i sensibilitzant i implicant les persones associades en l’elaboració de protocols.
Jove! proposa
Treball en xarxa
Primer premi: Centre Ateneu Democràtic i Progressista (Caldes de Montbui): amb el projecte “COOBERT, cooperativa d’habitatge”
COOBERT és un projecte que, conjuntament amb APINDEP Ronçana SCCL i COOPERATIVA 70, vol oferir recursos a les persones en el seu camí d’accés
a l’habitatge i impulsarà la creació d’una cooperativa per facilitar-ho i contribuir així a la creació de comunitats socials que integrin diferents col·lectius
amb diferents capacitats físiques i econòmiques.
Treball en xarxa
Foment de la participació
Primer premi: Associació el Triquet (Centelles): amb el projecte “La Nau Espacial”
Projecte cultural nascut a Centelles l’any 2020 per oferir una programació cultural estable i alternativa pensada per obres i creacions multidisciplinàries de petit format d’artistes catalans, tant emergents com consolidats, amb la participació activa de la ciutadania a través de cine-fòrums, debats, jocs participatius, cursos i tallers per escoles, tot promovent el model d’Educació360.
Segon premi: Associació Cultural L’Empelt (Sant de Climent de Llobregat): amb el projecte “Sinèrgies, dos projectes en un: exposició «Catalunya, país de bèsties» i estrena de La Porca”
Un projecte que lliga tota allò relacionat amb l’estrena del primer element del bestiari festiu de Sant Climent: la Porca. El projecte inclou la creació i estrena d’aquest element festiu, el qual completa simultàniament dos projecte: el Seguici Festiu de Sant Climent i la representació de La Llegenda del Cirerer.
Tercer premi: Fundació Ateneu Sant Roc (Badalona): amb el projecte “Veus d’arpillera pels Drets dels Infants”
L’exposició sorgeix del treball en xarxa de Roberta Bacic, investigadora en Drets Fonamentals, i el grup d’arpilleres de la Fundació Ateneu Sant Roc. Consta de 10 arpilleres d’arreu del món que pertanyen a la col·lecció “Conflict Textiles de Roberta Bacic” i 10 del fons de l’Ateneu, elaborades per dones de Sant Roc.
Foment de la participació
Premi honorífic 2022
Premi: A la companyia catalana de teatre “La Cubana”, per la seva trajectoria
Per a aquesta primer edició del Premi Honorífic, que neix amb l’objectiu de donar valor a entitats, institucions o persones relacionades d’alguna manera amb el món ateneístic i que han destacat en la seva tasca en l’àmbit comunitari, cívic, cultural o artístic, s’ha escollit a La Cubana. Una companyia de prestigi que enguany celebra els seus 40 + 1 anys, una llarga i exitosa carrera que va tenir els seus orígens, abans que es digués La Cubana, a l’ateneu Casino Prado Suburense de Sitges. Durant aquests 40 anys han passejat els seus espectacles per més de 200 teatres de tot Espanya i alguns de l’estranger, han realitzat més de 12.000 representacions i els han vist més de 5 milions d’espectadors.